Stimati colegi fermieri, traim in aceste momente vremuri destul de grele, pandemia creata de coronavirus de tip SARS COV 19, a dus la decretarea de catre autoritatile tarii a starii de urgenta prin impunerea de restrictii in vederea sigurantei sanatatii noastre si a semenilor nostrii, principala masura fiind aceia de a sta cat mai izolat unii fata de altii, corect.

Din pacate in agricultura lucrurile nu pot functiona numai de acasa, chiar daca intreaga tehnologie implementata astazi in ferme este destul de avansata si ne referim la utilaje de ultima tehnologie, ele nu pot functiona fara mecanizatori si fara experienta si indicatiile inginerului agronom, asigurand astfel intreg fluxul productiv din lantul : producator inputuri – distribuitor – fermier – trader – procesator – consumator.

Astazi ne aflam la data in care ogoarele trebuiesc insamantate, culturile de toamna trebuiesc intretinute prin fertilizari si tratamente fitosanitare, si din pacate incetinirea intregului flux datorata acestei pandemi, vine la pachet cu alte probleme de natura factorilor biotici.

In aceasta perioada am fost sunat de mai multi fermieri din zona Dobrogei pentru, semnalarea problemelor cu care se confrunta la aceasta data. Nu eram strain de o parte din aceste probleme pe care le-am semnalat la randul meu inca de la primele brume si ingheturi ale luni aprilie, sperand ca ele sunt locale si de o intensitate mai mica, numai ca ingheturile, temperaturile scazute sau repetat iar stresul hidric cu care ne confruntam in aceasta perioada  nu au facut altceva decat sa provoace distrugerea culturilor pe suprafete insemnate.

Cert, este, ca toti asteptam o minune facuta prin aplicarea  unui produs atat de recomandat de toti vanzatorii acestui lant de „inputatori”, si bineinteles cu toti avem ceva de vandut, toate recomandarile se fac online pe retele de socializare de tip FB, WApp, Youtube care mai de care mai destept si mai frumos, uitand ca agricultura se face in camp si nu din poze.

Astazi ne intrebam cu toti, ce este de facut in acest moment?

Dragi fermieri, sa fim seriosi, nu exista minuni, cel putin nu in zona noastra de agricultura, nimic nu se intampla fara –  APA, este singurul factor care poate redresa situatia si da, unii biostimulatori avand in componenta lor diverse formulari  ce pot stimula si pot ajuta  la redresarea echilibrului fiziologic.

Dar, recomand in aceasi masura acestor colegi de breasla sa inceteze sa mai fluture recomandari pe care nu le stapanesc si care pot duce la grabirea procesului de distrugere a culturii si nu de revenire in anumite cazuri.

Preintampinarea pe viitor a acestor situatii va ramane tot in sarcina fermierului, asta cu siguranta va duce la reorganizarea si regandirea prioritatilor unei ferme si ma refer aici in investitii legate de irigatii, legate de cercetare, de testare, de sustinere a unor organisme ce poate sa faca consultant corecta pentru zona si arealul specific, recomandarea soiurilor, hibrizilor, tratamentelor necesare si corect applicate.

Haide-ti sa nu ne mai lasam pacaliti atat de usor de toti trepadusii (si imi asum acest argument), ce vin si va flutura o hartie numita voucher prin care sa comanzi produse cu gratuitate, in luna lui August necesare pentru anul viitor, dragilor nimeni nu da nimic degeaba, pretul acelui om este in acea gratuitate , este ca la alba – neagra, nu mai promovati acesta precampanie, nu mai acceptati lucruri de care nu aveti nevoie la acel moment, astazi constatati ca acel produs pe care l-ati luat cu reducere, nu va este folositor, unde este economia facuta???

Sunati la acel reprezentant si spuneti-i ca ii dati marfa inapoi, o s a va spuna ca nu poate ca era la promotie…. Ce veti fac, cine plateste???

Cu alte cuvinte, dragi fermieri recomandarea zilei  singura pe care o pot lansa este:  ASOCIEREA !!!

Lansez cu aceasta ocazie apelul meu catre cei care doresc o asociere corecta in care sa ne redresam si sa ne sustinem activitatea cu professionalism.

Impreuna putem fi: fermier- distribuitor – producator – trader

Cu stima! IULIAN ACHIM